26 December, 2014

Brynje undertøy

balaclavaen under Hallingskarven
Brynjes ullundertøy fortjener skryt, men la meg først skyte inn at jeg i år fikk alt jeg ønsket meg til jul. Det ene var sylta fra min kompis Frode og det andre var min mors hjemmestrikkede lange fingervanter. Finnes ikke maken til noen av dem. Faktisk varslet jeg på Facebook at jeg ikke ville ha annet i år. Alt for ofte ender jeg jo med å gi gavene videre, eller de langtidslagres i loftsboden. En perfekt ordning ville være å kjøpe gaven selv og hjerteligst takke dine nærmeste for at du slapp å kjøpe noe til dem. De færreste gjør jo som Frode og mor, som lager noe med egne hender, så personlig blir det sjelden. Snarere pinlig upersonlig. Da blir jula bedre uten, spør du meg.

Om du absolutt skulle ha gitt bort noe, som du vet blir brukt og er tiltrengt, kunne du jo satse på det nest beste etter kulinariske spesialiteter og hjemmestrikk, nemlig Brynjes undertøy. Ta en kikk inn på deres nye hjemmeside og se hva de har å by på. Brynje har støttet meg de to siste årene, så jeg slipper å ønske meg undertøy under julegrana. I løpet av de årene har jeg ikke hatt annet på meg annet og har aldri vært mer fornøyd.

varm og god under Kollendans

Det hullete undertøyet

Brynje ble kjent for hullene i den originale brynja som oldefaren din brukte, og dette prinsippet viderefører de i moderne ett- og tolags innerplagg. Sjekk historikken deres  her, om du lurer. Ideen er at du har luft inn mot huden, slik at fuktighet transporteres ut og at plaggene tørker fort.

Serien Arctic har et indre lag av syntetisk netting som knapt tar opp fuktighet, men leder det ut til merinoulla i laget utenfor, hvorfra den fordamper videre. Ved å opprettholde aktivitet, kan du gå deg tørr uten å fryse, etter først å ha blitt svett. Prinsippet fungerer overraskende  bra.

Disse plaggene krever faktisk en del kulde, dersom du er i aktivitet, for de isolerer svært godt. Når jeg telter under temila i kollen forskanser jeg meg derfor i den ultimate heldressen.

Sprint Merino Seamless

treningstøyet mitt

Ved løping i minusgrader, bruker jeg helst "Sprint Merino Seamless"-plaggene (selv om jeg sjelden sprinter...). De sitter tett på kroppen og er totalt behagelige. Utenpå har jeg en tynn vindjakke, det holder i massevis ned til minus fem-seks grader. Jeg håper å teste disse plaggene i bitende januarkvelder med "Super Thermo" innunder. Du returnerer da dekket med en pels av hvit frost, men er varm og god inni.
    En god ting med ull i treningstøyet er, foruten at det er varmt og behagelig, at det ikke stinker etter en løpetur. Jeg må derfor tilstå at jeg bare vasker trøya omlag hver tredje gang, noe som er spesielt praktisk hvis du trener hver dag.


... eller det helt enkle:

Brynjes enkleste serie i merinoull heter "Classic" og er uten hull. Den er forsterket med polyamid for å øke slitestyrken og fukttransporten. Prosjekttrøyene, vantene, boxershortsene og sokkene mine er i denne kvaliteten. De holder på formen etter langvarig bruk og spesielt sokkene er nær sagt uslitelige. Sykkelturen opp og ned Norge gned riktignok hull i en av underbuksene, men jeg har enda ikke kassert en eneste sokk! Dessuten er det en stor fordel at alle er like, på den måten får jeg maksimalt én enslig sokk etter hver vask...

Andre plagg jeg har blitt glad i, er "bestefarskjorta", polar fleece Skipulli, lua, balaclavaen og slikt. Hvis du har spørsmål, kom gjerne med dem, så skal jeg svare etter evne. Brynje gir også fornuftige tips om bekledning på sin side. Godt utstyr er viktig av hensyn til din sikkerhet og komfort, men også av hensyn til miljøet: Brynje bruker sertifisert ull og tilbyr en kvalitet som gjør at produktene varer og varer.

Heldigvis er undertøy ikke moteplagg, så invester i skikkelige ting - det lønner seg i lengden!

Godt Nytt År - og God Reise!