31 October, 2011

Lag en fotobok!

Det er ikke vrient å lage en fotobok, og det finnes mange varianter og ymse tilbydere. I mine eksempler har jeg valgt CEWE fotobok fra Japan foto. Den er dyr, men jeg ble imponert over resultatet. Blurb er billigere, spesielt ved trykk av flere eksemplarer. Den bestilles kjapt og greit fra England, valg av høy kvalitet anbefales. Av meg får du dog ikke en test, bare noen tips før du går igang med din fotobok.

Hvorfor lage en fotobok?
Du vet det egentlig godt selv. Du har mange bilder du er glad i, men mangler kontroll og deler dem for sjelden med andre. Bilder blir dessuten dobbelt så bra når de er godt presentert, og bildets kvalitet kommer mye bedre til sin rett på papir enn på en skjerm. Fotobøker er for øvrig en fabelaktig gave av flere grunner. Den viser omtanke ved å være selvlaget, samtidig som den jo kan settes i en hylle og ikke forplikter til å henges på veggen, slik et innrammet fotografi gjør. Bilder faller heller ikke ut av en fotobok, som de gjør av et album... Men først og fremst gjør du det altså av respekt for de gode fotografiene, som fortjener bedre enn å mugne i en harddisk!

Hvor begynner du?
Start med å velge deg et tema, enten det er sommerferien, barnets første år eller samlingen av de beste naturbildene. Søk etter variasjon i utvalget, og vær ikke redd for å strø mange bilder utover lysbordet. Masse bilder! Det er flott med et mangfold, og du får lett bruk for småbilder som kan gjøre layouten sprekere med. Detaljer er snadder, let etter gode nærbilder som kan stå i kontrast til store oversiktsbilder.

Fix på bildene.
Bilderedigeringsprogrammer kommer i alle ferdighetsnivå, fra gratisprogrammer som Googles picasa og temmelig avanserte GIMP til kongen på haugen, Adobes Photoshop. Det som er viktig, er at du ser hvor lett bildene kan bli vesentlig bedre ved å justere ørlite på kontrast, metning og skarphet. Skjermen din kan ha en annen fargejustering (gratisprogram for skjermjustering) enn trykken, det vil gi utslag i det ferdige resultatet. Så korriger med varsomhet. Husk at "less is more" - det verste du kan gjøre er å overdrive.


Velg deg bok og layout.
Hvilket format vil du ha? Skal det være kvadratisk, høyde eller bredde. Vil du ha stiv perm til stivere pris? Og er bildene så saftige og skarpe at du ønsker å spandere på dem høykvalitets fotopapir? Kanskje du foretrekker det tykke, matte bokpapiret til Blurb framfor mer glossy finish?
    Programmet for å lage boken laster du lett ned, og innstallerer på din Mac eller PC. Antall sider kan du bestemme deg for etterhvert, men du vil få en rekke layoutforslag, som du bør gjøre deg kjent med. Like greit kan det imidlertid være å gjøre det selv, da henger man seg ikke opp i malene.
    Omslaget bør du legge ekstra flid i. Har du et bilde som egner seg til å gå hele veien rundt? Tenk på det, på neste tur. Let etter det flotte, rene motivet som kan gi et passende motiv både til forside, rygg og bakside. Det skal ha plass til tittel foran og kanskje en beskrivelse av bokas innhold på baksiden, eventuelt kombinert med en serie småbilder.
Sett i gang.
Forsøk å variere med størrelsen og utsnitt på bildene. Noen bilder står best fram på en farget bakgrunn, mens andre kan fylle arket helt ut til kanten. Eksperimenter for å finne uttrykket du liker, og vær kreativ med bildesammensetningen. Let etter interessante kontraster og likheter i motivenes farger, komposisjon og innhold. Noe av vitsen med å vise en bildesamling er at kombinasjonen av bilder får frem et større budskap enn de ville gjøre isolert fra hverandre.
    Du kan skape variasjon ved å veksle mellom dine egne bildebakgrunner eller ensfargede og mønstrede bakgrunner som ligger i programmet eller enkelt lastes ned fra nettet. Som bildebakgrunner er det ofte lurt å velge bilder med store rene flater eller mønstre som sand, bølger, skyer etc. Bildene selv kan også gis en passepartout, altså en slags ramme, for eksempel i form av et hjerte eller avrevne kanter.
    Alt dette er vel og bra, men ikke gå deg vill i effekter og kruseduller. Det er hele tiden bildenes historie som er viktigst, og den må ikke overdøves av jålete fiksfakserier.

Tekst?
Like enkelt som å trekke inn et foto, er det å lage en tekstboks, hvor du eventuelt kan bidra med mer enn bare en ren bildetekst. Hva med en liten historie om bakgrunnen for bildet - et dikt kanskje - eller en helt annen betraktning som åpner opp for assosiasjoner omkring temaet. Utdrag fra dagboka ført på reisen kan være genialt. En serie SMS'er. Hva som helst. Alterativet er å blåse i alt annet enn hva bildene selv forteller, det kan også være effektfullt. Velger du tekst, få en annen til å lese korrektur, det er ergerlig hvis en feil går i trykken.

Lykke til!
Det er store muligheter for at du blir imponert over deg selv, når den ferdige boka foreligger. Hvis noen av bildene skuffer deg, bør du sammenlikne dem med originalen. Grunnen kan være for lav oppløsning eller mangelfull bildekorrigering i forkant. Lærer du den leksa blir neste bok perfekt. Kjør på!

No comments:

Post a Comment