20 June, 2012

Nordkapp i midnattsol!


en god følelse
Væranda i midnattsol
ikke til å ta feil av
hemningsløs kjærlighet
 Er Nordkapp Norges mest romantiske sted? Det kryr i hvert fall av nygifte oppi her, både i bobil, på sykkel, med rullestol og scooter. Under oppholdet i Honningsvåg har jeg fått den likeverdige glede å oppleve den dramatiske klippen under diametralt motsatte forhold - ertesuppe og fri sikt. Først med buss, og sist med sykkel. Visitten ble en studie i mennesker vel så mye som klimatiske og geografiske forhold...

Trykk på bildet og les...
"Tour Boreal" krever mye redigeringstid og fotoflikking. Jeg kan beregne regnværsdager til denslags kontorarbeid, mens jeg spretter ut for å oppleve ting når sola titter fram. Slik var det, da jeg tråkket opp på Nordkapp-platået på lørdag. Hel fullstendig blå himmel var det varslet - og slik ble det. 270 000 besøkende tar turen hit hvert år.
   
les på button'en...
Boreal Transport har de siste årene stått for omlag 100 000 av dem, da de skyfler dem opp og ned fra Honningsvåg, hvor Hurtigruta og cruiseskipene legger til.
Kjærlighet på scooter!
    Dette er den eneste sjansen hurtigrutapassasjerene har til å se Nordkapp, ettersom skipene går sør om Magerøya og sparer et par timer på det. Det kan ligge fire skip inne i slengen, og dermed er det tusenvis av passasjerer som ved hjelp av 20-30 busser i skytteltrafikk fraktes opp og ned. Det er rene katastrofeøvelsen - hver gang.

Hva man må kalle et nordvendt vindu...

barnekunst bør fotograferes i barneperspektiv
en positiv overraskelse
"Barn av Jorden" er en flott liten sak som jeg gikk helt glipp av på mitt første besøk. Jeg så det rett og slett ikke i tåka. Syv barn fra forskjellige steder på kloden kom sammen her i en uke, for å skape dette kunstverket, og arrangementer avholdes hvert år i sakens ånd. Veldig fint, faktisk.

jada - alt er lov
En deilig ting med å reise rundt i Norge, er at vi er så behagelig slappe med regler. Det ble tydelig under besøket på platået. Folk tenker selv og lager ikke spetakkel og problemer over detaljer. Det er deilig å slippe å betale for kaffen fordi jeg har glemt lommeboka, det er utmerket at ingen reagerer på at jeg filmer utstillinger og severdigheter med profesjonelt kamera og det er helt OK at den unge fyren i billettluka nøyer seg med et nikk til meg når jeg ankommer på sykkel. Norge er et godt land å være menneske i.
    At noen på død og liv skal bruke den friheten til livsfarlig akrobatikk får være opp til dem. Tipper at de som klatrer opp i globusen ikke er klar over at den faktisk kan gå rundt...

det beste hotellet
Det gir faktisk litt stolthet av å være norsk, når du er omgitt av alle nasjonaliteter i vårt ytterste nord. Vi disponerer et unikt land med landskap og tradisjoner vi må skjøtte vel om.
    Det kan se ut som om turistene setter større pris på Norges kvaliteter enn vi selv gjør, for vi er ikke flinke til å reise omkring i landet og vi kunne langt oftere sette ord på hvor glade vi er i vårt nærmiljø. For det er jo det vi er, selv når værmeldingen stadig minner oss på at deler av riket er av de mest forhutlede plasser folk kan tenkes å bo.

24.00
Klimaet nord for polarsirkelen kan være bistert til tider, men ansiktene viser at mørketid og snøfokk er vel verdt å stå han av når det røyner på. Så si det. Prøv å viske det til deg selv først, kjære nordlending.  Gå deretter ut i den naturen du har vokst opp til å elske og rop ut din kjærlighet til fiskevann, nordlys, boknafisk og stillhet. De trenger nemlig å høre det fra deg. Og det gjør du også selv.

God reise - i Norge.


1 comment:

  1. Nydelige foto fra et nydelig sted ... sola, lyset, atmosfæren..... finnes ikkje bedre !!
    God tur videre. Her satses det på Lofoten i år !

    ReplyDelete