17 June, 2012

Vardø II - episode 4Landets lykkeligste guide.
Det er liv på havna i Vardø i dag. Cruiseskipene legger ikke ofte til her, men nå slippes fire busslaster i land, og Boreal Transport i Vadsø må skrape sammen det de har av mannskap for å kjøre dem rundt i distriktet. En gruppe skal til Hamningberg, et fraflyttet fiskevær ved veis ende. Dit vil jeg også.

Etterpå overrasker jeg Trygg Øien på festningen. Han vet ikke at jeg nå returnerer (ref avskjed i forrige episode) og får nå muligheten til å briske seg i sin fineste skrud.
    Det videoen ikke forteller, er at Vardøhus Festning for første gang er under kommando av en kvinnelig kommandant, nemlig major Elisabeth Eikeland - følgelig betegnet som Elisabeth den Første.

Første kvinne på veggen...
Vardøhus er en stjerneformet perle, verdens nordligste festning og den eneste i Nord-Norge med saluttplikt. I dette levende lille museumet vokste Trygg opp, og her tjenestegjør han på sin måte fremdeles. Kommandant Elisabeth har døtrene med, og de trives kjempegodt her i byen, så godt at hun hevder aldri å ville forlate stedet igjen.
    Når turistene strømmer inn i den ærverdige kommandantboligen og stemmer på alle språk bombarderer henne med spørsmål og fotoforespørsler poserer og forklarer hun og ser - om mulig - ut til å være like stolt som Trygg over plassen som firte flagget sist og hevet det først, under den Store Krigen.

En ganske usedvanlig liten festning.


God Reise!


No comments:

Post a Comment