Roger Mikalsen |
Jeg smiler høflig til påstanden, og slenger meg med, da han vil ta meg til denne myteomspunne fjordarmen med den store konditoriske finesse.
En frivillig i kommunen har stått på til seine natta for å slå sammen en virkelig praktkake, blir jeg fortalt. Denne skal vi nyte på en gård som i seg selv er verdt et besøk. Den ligger selvsagt i Kvæfjord, en god halvtimes kjøring fra Harstad.
Helge J. Størkersen er av nessekongeslekt, og gjør hva han kan for å formidle historien videre. |
Om det skuffer ham at jeg kun er norsk, så skjuler han det umiddelbart, etter først å ha vært tydelig forvirret. Straks er han enda tydeligere lettet over å kunne anvende sitt eget tungemål resten av dagen. Og det skal jeg si han gjør. La meg presentere Størkersens Gårdsmuseum.
Størkersens Gårdsmuseum
Helge J.Størkersen, sønn av Per, har møysommelig bygget opp og samlet sammen husgeråd og bruksting fra mange generasjoner tilbake. Det hele presenteres inne på fjøset, hvor Helge selv gir en saftig beskrivelse av livet slik fiskerbonden levde det.Hans egen historie er også interessant, for han bestemte seg for å skape denne samlingen som en gest til sin far, som var en stor historieforteller med gigantiske never. Her er også ting fra stallen, fra handel og fiske.
Et naust med flotte nordlandsbåter ligger nede ved sjøen, hvor jeg får meg en rotur i en smekker spissbåt mens familien filmer meg med mitt kamera fra land. De tenker ikke over at det de sier taes opp på bånd, dermed får jeg noen ærlige betraktninger om mine roferdigheter. De hadde visst ikke ventet at en Oslo-syklist kunne bruke årer.
Kvæfjordkaka!
Må staves med utropstegn. Kjempegod. Under andektige forhold bæres den inn på låven og plasseres på bordet foran oss. Skal jeg tro Størkersens, har denne delikatessen forlengst innatatt verden. De har utnevnt offisielle ambassadører på de fleste kontinenter, det er skrevet hymne for denne kaka og den har visstnok triumfert i konkurranser. Nå er det min tur.Selveste Kvæfjordkaka! |
Et hefte blir meg til del som i detalj avslører bakingens fallgruber. Det må for eksempel ikke være spor av fett på visp og bolle, og dersom det nyttes stålbolle og det blir værforandring, kan røra bli grå. Det står det faktisk skrevet.
Oppskriften er i mine hender. Roger er også forspist. |
Jeg er så oppslukt at jeg ikke husker å fotografere kaka før bare et lite hjørne er igjen. Roger har spist like mye, og Størkersen-familien betrakter oss med fornøyde glis.
Tiramisu eller Kvæfjordkaka? Jeg er usikker. Det må bli "Ja takk begge deler" - og i hvert fall et rungende tusen takk til Størkersens!
Helge og familien - en virkelig trivelig gjeng. |
God Reise!
No comments:
Post a Comment