23 July, 2012

Fuglesafari i Gjesvær

"Jentene er like fine, men guttene har blitt eldre," stemmer et lattermildt femkløver i. Damene er på klassetur 45 år etter ungdomskolen, og vi sitter ombord i sjarken Lundekongen, på nordsida av Magerøya.

Mye buss - og lite vei.
Det er Kjell Bendik som har invitert meg med. Han er bussjåfør i Boreal i Honningsvåg, og en lidenskapelig fotograf. Hver gang en gruppe skal på fuglesafari, melder han seg frivillig, og har som alltid et tungt kamera dinglende ved hofta.
    Veiene ned til Gjesvær - for ikke å snakke om i Gjesvær - er smale og snirklete. Det virker umulig å navigere en 15 meter lang buss på en sånn plass, men han fikk det jaggu til, og den feststemte gjengen ble skjøvet forbi noen hjeller med tørrfisk og ombord i båten.
Vakkert er bare fornavnet.
    Gjesværtappan står bratt opp av havet mot nord, litt vest for Nordkapp. Birdsafari hevder på sin engelske side å ha det beste stedet i Europa for å se lunde, havørn og sule, mens de på den norske siden modererer seg til å hevde at det er ett av de beste.
    Etter betydelig fartstid på Færøyene heller jeg mot den norske påstanden, men det er en hel del fugl i sikte og ofte flere havørn enn de tre som sirkler høyt over oss.

Båten er fin, kapteinen er hyggelig og gjestene idag underholder seg med hverandre når stemmen over høyttaleren ikke informerer om suler, skarv og skrøner. Skulle det bli for hustrig på dekk, er det mulig å sitte inne.
    Den mest ivrige av passasjerene er utvilsomt Kjell Bendik, slik jeg snart forteller i episode 8 av Tour Boreal. Det klikker jevnt i lukkeren i kameraet hans og han har et salig uttrykk i ansiktet.

Her sitter sulene i naturlige terrasser. Klikk og kikk!
    "Den nest største severdigheten på Nordkapp," hevder Birdsafari om seg selv. Svære i kjeften er de jo, nordlendingene, og strategien ser ut til å virke, for her kjøres kontinuerlig med to båter i en ganske lang sesong.
    På land fyller en "gift shop" de fleste turisters shoppingbehov. For øvrige behov kan du på nettsiden forsikre deg om at "An additional toilette is also added" - så her skjer det ting.

Jeg synes de gjør det bra, for det er viktig å tilby aktiviteter til tilreisende. Det skaper jobb og vekst lokalt, og gir i dette tilfellet liv til et lite fiskevær, i det minste noen måneder om sommeren.

Konklusjon: En fin tur, flotte naturscener og hadde jeg ikke vært på Færøyene hadde jeg syntes det var mye fugl. Jeg elsker jo lunder...

God reise!


No comments:

Post a Comment