01 January, 2013

Pyramidene i Giza

Spinxen og Khefrens pyramide
herlige Amira forklarer
GODT NYTT ÅR til alle våre venner. Vi starter årets siste dag med å krysse en noe anspent Tahrirplass og ta taxi ut til de store pyramidene i Giza. Der møter vi Amira, en guide vi har fått anbefalt. Hun er kunnskapsrik og koselig og viser oss hvor vi best han forhandle fram en kameltur. Det gjelder å avvise de svært insisterende masekoppene som allerede stoppet drosjen lenge før vi kom fram til inngangen.
far, et lett offer
    Far går i fella før vi når opp til første pyramide, og ender opp med tre "gratis" plastikkpyramider i lomma og nytt hodeplagg. Da selgeren etter en stund skjønner at de gratis gavene ikke vil bli gjengitt med en "frivillig" pengegave, må jeg bli litt streng med begge to, slik at suvenirene returneres til opphavsmannen.

turistindustrien sliter
Kameler koster alt fra 35 til 200 kroner i timen. Vi leier fire for den lengste turen, som går opp i sanddynene hvor alle ni pyramider er synlige.Det gjelder å være så klar som mulig på pris og hva den innebærer. Jeg holder 100 pund tilbake, med løfte om å ubetale dem dersom alt går bra og vi får nok tid, det funker bra.
Jeg skal tilstå at dette ikke er et syn jeg på forhånd hadde regnet med å se...
    Mor og far har aldri sittet på kamel før, og heller ikke Dana, for den saks skyld. Det er et par enkle momenter å huske på angående hvilken vei man skal lene seg ved på- og avstingning, ellers er det stort sett grei skuring. De holder godt fast i salknappen og bruker hoftene etter beste evne. Kameler er helt på høyde med islandshester og teddybjørner når det gjelder kos og kjærlighet og turen går kjempefint, med akkurat den utsikten jeg håpet på.Vi rekker også museumsbesøk og Sufi-dans, samt en overraskende god og rimelig middag, før vi trekker tilbake til hotellet hvor Dana har en medbragt rumensk vin som kommer alle til gode når vi feirer at Egypt går inn i 2013. Mor og far stråler over at enda noen barrierer er brutt og nye ting er forsøkt. Jeg har også prøvd noe for første gang i dag, for min meny bestod av kufotsuppe og kamel-lever. Kjempegodt!

Men, som sagt: Vi fire i Kairo ønsker alle et RIKTIG GODT OG FREDELIG NYTT ÅR!

Etter en nyttårsskål en time før Norge, ikke med champis, men medbragt rumensk rødvin!No comments:

Post a Comment