21 November, 2012

Hjertestans - HLR

Jarle Nordheim fra Total Safety er en energisk foreleser.
"Vi skal ha kurs i hjertestans, vil du være med?"
    Spørsmålet kommer fra en trafikkleder i Boreal Transports kontorer på Revheim, utenfor Stavanger. Jeg bor i et hjørne av møterommet her denne uken, så kurset skal finne sted i min "hybel". Jeg kan like godt si ja.

Kurslederen presenterer seg som Jarle Norheim, ambulansesjåfør i Stavanger. Han gir kurs i livreddende virksomhet i regi av firmaet Total Safety. De forhandler en moderne maskin som ligger foran ham på bordet, men dette er ikke et salgsfremstøt, for det er allerede en tilsvarende innretning her i huset.
    Jarle er ungdommelig og spretten og gjør klart at han ønsker å formidle kunnskapen på sin egen måte. Livreddende førstehjelp er i mange tilfeller enkelt, og må forstås enkelt, slår han fast. Dropp forkortelser som ABC og kompliserende betegnelser. En spade er en spade og pusting er pusting.

best i verden


I løpet av et år får 60 personer hjertestans her i Stavanger. 30% av dem klarer seg. Ingen andre byer i verden kan skryte av liknende tall og dette er et direkte resultat av at mange vet hva de skal foreta seg i en krisesituasjon. Oljebransjen har skylda. De terper sikkerhet, sikkerhet og sikkerhet - helt i tråd med inntrykket mitt fra besøket på Troll C.
    "Men det kunne vært 60%!" slår Jarle fast, der han vifter med tusjen som både i lufta og på flipoveren understreker de viktigste poengene. Det er derfor han er her nå. For å lære oss forskjell på liv og død, og hvordan overgangen dem i mellom midlertidig kan reverseres.

Førstehjelp er alfa og omega, det har du hørt til det kjedsommelige. Hjertekompresjoner og munn-til-munn når noen har drukna. Det du bekymrer deg mest for, er om du får spy eller chlamydia, hvis det er nødvendig med innblåsninger. Men har du stått der, overfor en livløs person? Ville du instiktivt handlet effektivt? Kjenner du egentlig teknikken? Har du noengang prøvd?

Keep It Simple, Stupid!


Du har to valg. Våken eller ikke våken, puster eller ikke puster. Svarer ikke pasienten på tiltale, og reageres det ikke på et skikkelig klyp i huden, så er noe galt. Bøy deg ned for å kjenne om det er pust. Er det ikke det, slår du 113 og forteller hva du ser, eller får noen til å gjøre det mens du starter gjenopplivning.
    Hva er unormalt med kroppen foran deg? Er den kald, svetter den, gylper den vann, blør den? Kan den skadde fortelle deg noe? Bruk vanlig omtanke og nysgjerrighet og fortell videre i telefonen hva du ser og hører. Så enkelt. Da kan de forberede seg mens de er underveis.

En av gutta ved bordet har hatt infarkt. En annen har hatt plutselig vondt i hodet en gang. Et par karer er overvektige. I denne alderen ligger det en kime av uro i oss alle, spesielt etter at noen av våre kjernesunne, veltrente idrettsforbilder har falt døde om, så konsentrasjonen er skjerpet.

Grunnen til at hjertet stopper, er mangel på oksygen. Skaff oksygen kjapt nok, og det er mulig å starte pumpa igjen. Den bærbar innretningen som ligger foran oss på bordet presenteres som en hjertestopper. Den fargerike saken likner mer på en litt stor utgave av "My First Sony".
    "Hva?" sier femten par blikk i kor.
    "Javisst. Glem TV-seriene dere har sett. Det er bare tull. Et støt fra denne maskinen stopper hjertet når det flimrer. Det er hele vitsen. Da kan hjertet selv finne tilbake til rytmen sin."

Liv eller død


Vi får forklart at et hjerte som er utsatt for hjertestans, for eksempel på grunn av en blodpropp, vil gå over i en kaotisk krampe og flimring når oksygentilførselen avtar. Etter hvert stopper all aktivitet. Vedkommende er død.
    Det er det dette dreier seg om. Hjertestans. Da dør du raskt. Når oksygentilførselen til hjertet stoppes, så stopper hjertet, som så ikke får pumpet blod til hjernen, som råtner først. Så enkelt.
    Et individ er altså dødt, om det ikke er pust eller puls. Men det rare er at det kan bli liv igjen, om du er kjapt ute. Hjertet vil jo slå, men mangler drivstoff. Det trenger bare noe så enkelt som oksygen. Oksygenet aktiviserer hjertet dersom det ikke allerede har begynt å brytes ned, en prosess som går langsommere når det er kaldt. Du har ikke et sekund å miste.

Tenk enkelt. Er pasienten våken? Da er alt greit. Puster vedkommende? Sideleie. Er det ikke pust, så er det HLR som gjelder. Drit i om det er puls eller ei. Er det ikke pust, så varer det uansett ikke lenge før det ikke er puls heller. Hjerte-Lunge-Redning. Kjør på. Rop på en kompis når du ikke orker med. Dytt vekk din beste venn eller en distriktslege som ikke gjør jobben riktig, ta over, vær tydelig. Kommander noen til å ringe 113 eller gjør det før du starter.

Humor fungerer veldig godt som læremiddel, selv med dette alvorlige tema. En hjertestopper kalles ofte hjertestarter, fordi slike selvsagt er lettere å selge. Pamela Anderson har den beste gjenopplivningsmetoden i Baywatch, for hun har sprettrumpe som gir rak rygg og strake armer som gir kløft mellom brystene. Mannlig fleksing av muskler gir ikke på langt nær samme kraft.
    Jarle tydeliggjør og gir gode svar på spørsmål. Trafikklederne og jeg selv innser hvor lite vi vet, at vi har tatt feil, at en av oss faktisk nær tok selvmord ved å kjøre rundt på egen hånd med infarktet sitt. Alle er overrasket over at "hjertestarteren" faktisk er en en hjertestopper.

Selv en "store" mann blir raskt veik Sverre Aanensen. Ah-Ah-Ah-Ah...
Murat Zeki Kara
...stayin' Alive!
Dariusz

kompresjonene


"Hvor langt inn tror dere dere skal trykke inn brystkassa for å gi effektive kompresjoner,?" spør Jarle. Etter noen gjetninger kommer det noen tall på flipoveren, men de blir raskt erstattet av "Dypere enn du tror!"
    Vi skal prøve, og fordeler oss på dukkene.
    "Dere skal ha en rytme på omtrent 100 kompresjoner i minuttet," får vi høre. "Husker dere Bee Gees?" Han bøyer seg ned over en av dukkene. "Syng den! Ahh - Ahh - Ahh - Ahh - staying alive, staying alive!"
    Det er fort - veldig fort - og det ser jaggu ut til at han prøver å mose den stakkars gummibysten.
    "Det funker også med bam - bam - bam - bam - another one bites the dust! ", forsikres vi.
    Jeg får latterkrampe. Det later ikke til at de andre skjønner vitsen, men jeg digger jo Queen.

Alle trøkker til av hjertens lyst. Strak rygg, strake armer, knærne på bakken. Pamela Anderson. Neve på neve - midt på brystbeinet. Max press. Svetteperlene kommer raskt fram, for dette klarer du ikke mange minuttene uten avlastning, det er knallhardt. Du skal presse kroppen 1/3 del ned, men drit i tallet. Poenget er at du skal lenger ned enn du tror.
    "Hvis jeg kommer inn med en pasient uten å ha brukket ribbein får jeg smekk på fingrene;" sier Jarle. "Jeg har tusenvis på samvittigheten."

alle gir jernet
... Petter

øvelse gjør mester


Hvis den livløse kroppen foran deg er druknet eller kvalt, så er det ikke oksygen igjen i vedkommende, da bør du blåse fem ganger før du starter med 30 kompresjoner. Hvis det ikke er åpenbart at det er kvelning, så starter du med kompresjoner, før du blåser to ganger. Da finnes det fremdeles mye oksygen i blodet rundt om i kroppen.
    Om noen sier de kan, men gjør en dårlig jobb, dytt vedkommende unna. Skaff oksygen til krampen. KISS - keep it simle, stupid. Det er alt som gjelder. Kommander noen til å ringe. Forklar det du ser og hvor du er. Svar rolig på spørsmålene du får. Det er proffe folk i andre enden, alt de spør om har en grunn.

Dette er logisk. Ta kurs. Øv. Tenk. Men gjør dette før du står blandt sjokkerte og paralyserte venner og familiemedlemmer, med en død person mellom dere. Er du ikke forberedt, så er det da store sjanser for at en du er glad i forblir død.

hjertestopperen


Maskinen på bordet er å finne hos større selskaper og kontorer, men problemet er at den brukes feil. For det første må elektrodene plasseres på hver side av hjertet, ikke midt på brystet som vi ser i såpeoperaene. For det andre må hjertet ikke være sprengfullt av blod, slik det kan bli hvis musklene langs blodårene fortsetter å presse blodet inn i et hjerte som ikke slår.
    Så fremt du ikke får panikk, så er innretningen heldigvis idiotsikker. Hjertestopperen forteller deg hele tiden hva du skal gjøre. Det er umulig å gi støt til et hjerte som ikke har fått oksygen og det funker like dårlig å "gjenopplive" en som har normal hjerterytme.
    Bare følg anvisningene du får. Målet er å nullstille hjerteflimringen, slik at hjertet selv gjenopptar regulært pumpemønster, som er fem ganger mer effektivt enn dine mest iherdige kompresjoner.
    Hjerteslagene vil imidlertid ikke vare, dersom det er snakk om infarkt, for du har ikke fjernet selve proppen. Derfor må du til med kompresjoner igjen, når hjertet atter stopper, for å skaffe oksygen til hjerteflimringen. Og kjør på. Kjør på. Bruk starteren igjen når den ber deg om det. Ikke gi deg.

du er ufeilbarlig


Jarle fikk svært gode tilbakemeldinger.
Når du står der, med høy puls og ditt eget blod fullt av adrenalin og krisestoffer er det avhengig av deg om den som ligger foran deg får et liv i rullestol. Dersom vedkommende i det hele tatt overlever - og om penger teller, om kroppen skal koste staten 150 millioner i omsorg over resten av dens livstid.
    Husk da på en ting. Du kan ikke gjøre noe feil. Det verste du kan gjøre, er å ikke gjøre noe. Tør du ikke ta munn-til-munn, så gi kompresjoner. Har du mistet armene, så gjør det med kneet. Om du kommer ut av tellinga, bare hold fram.

Det skal ikke så store mengder til for å holde liv i en bevisstløs person. To pust og tretti trøkk er nok, bare du holder ut til hjelpemannskapene kommer med medisiner som kan fikse den bakenforliggende grunn til hjertestansen, for eksempel med blodfortynnende middel eller ved å utvide blodårene.
    Men ikke gi deg, om dere så skal holde på til krampa tar dere. Du kan nemlig ikke gjøre noe feil, bare du gjør noe!

    Vi har holdt på mer enn to timer uten pause.
    "Var det vits å ha dette kurset?"
    Svarene kommer spontant og uten forbehold. "Ja, ja, ja," lyder det fra alle sider av bordet.
    "Jeg vil heve redningsprosenten fra 30 til 60," sier Jarle. Vi er best i verden, men skal bli bedre."


Godt Liv.No comments:

Post a Comment