08 October, 2012

Nordveg i Rørvik

Norveg - museet i Rørvik, Vikna.
Har du hørt om et senter for kystkultur og kystnæring i Rørvik? Ikke hørt om Rørvik heller? Det er knutepunkt i Vikna - ringer det en bjelle? OK. Nord-Trøndelag. Det ligger rett nord for Sør-Trøndelag - litt under midten av Norge, en ørliten avstikker fra Kystriksveien.
    Det jeg prøver å si, er at dette nok er ukjent territorium for flere enn meg selv, men Rørvik er første stopp med nordgående Hurtigrute etter Trondheim. Det omkringliggende øyriket Vikna står ikke tilbake for noe. Her finner du forlatte fiskevær (Sør-Gjæslingan) på små øyer og røtter til en kystkultur som få i dag kan forestille seg. Et padle-eldorado, rett og slett.

tidlig marinbiologi
Distriktets historikk er hovedtema i "Norveg" som er navnet på hva som må sies å være Rørviks parallell til Astrup Fernley-bygget på Aker Brygge. Museet reiser seg som en seilskute av moderne arkitektur og stikker flott ut i vannet, eller nei - over vannet, faktisk!
    Her finner du både både kunstgalleri, kafe, kinosal og en permanent utstilling om kysten før og nå. Beretningen starter helt tilbake til istiden, med en fascinerende helleristning som skildrer en hval som beskytter ungen under vannet.
    Videre behandles vikingene, hanseatene og betydningen av havets ressurser opp gjennom tidene. Audioguiden gir deg historiene bak epoker og knallharde levekår.

... og fargerikt.
Enkelt og fint presentert, ... 
... godt visualisert ...
    Den gang var det om å gjøre å ha kort utror - kort vei å ro til fisken, dermed var de ytterste små øyene perfekte fiskevær. Helst hadde de også en dyrkbar flekk. Senere kom motoren og avanserte konserveringsmetoder, noe som endret livet langs kysten. Jeg tar meg tid til å høre forklaringene fullt ut, og forlater den delen av utstillingen med ærefrykt.

Moderne tid - det ser stilig ut, men presentasjonen fengsler ikke som i nabosalen.
Dessverre følger ikke neste sal opp med samme nivå. Den tar for seg dagens situasjon og fremtidens utfordringer og potensiale, men ser ut til å være myntet mer på utenlandske hurtigruteturister enn nordmenn, med lite spennende fakta. En levende laks eller to hadde i hvert fall gjort seg for å formidle nåtidens potensiale.
søtere enn sakkarin - "klikk" og tell fregnene...

På streng betingelse av at jeg i milde ordelag skal skrive om museet smøres jeg med en gratis kaffe av den imøtekommende sjarmebomben Ulrikke Strand, som forsikrer at utstillingen om moderne tid skal bygges om med det første.
    Etter ombygningen vil "Norveg" få sterk tommel opp fra meg. Og Ulrikke også, selvsagt, med hennes lykkelige fregner.


Før jeg går gir hun klar beskjed om at jeg må fotografere bygget etter mørkets frembrudd, for Norveg er de eneste i fylket som i sympati med brystkreftsaken benytter rosa lyskastere. Jeg håper med dette at lykkelige urikkelige Ulrikke blir fornøyd:


God Reise!


1 comment:

  1. Attpåtil så har de kjempegod fiskesuppe på kafeen der........

    ReplyDelete