15 October, 2012

Refsvikhula - Kollhellaren

Therese og Lars Åge - kreftene bak Aqua Lofoten Coast Adventure! (fotograf: Sander)
Flere steder langs den norske vestkysten vender gigantiske grotter åpningen mot havet. Disse var en gang under vann, slik de jeg padlet inn og ut av på Færøyene fremdeles er (blogg), men landhevningen her til lands gjorde hulene beboelige for steinalderfolk.

Fotturen opp er ikke alt for lang, og dramatisk vakker i all slags vær.
Refsvikula - Kollhellaren
Ytterst i Lofoten finner du en av de mest spektakulære, Kollhellaren, eller Refsvikula. Den er 50 meter høy i inngangen og 115 meter dyp. I bukta her ute var det et levende fiskesamfunn i nyere tid, og inne i hulen ble det så sent som i 1986 oppdaget mer enn 3000 år gamle malerier på veggene. Ettersom grotten deler seg som et kors når sollyset ikke inn til mange av disse oldtidens kunstverk, som derfor er godt bevart.

Therese og imponerte gjester
Man antar at hellige ritualer og innvielsesmarkeringer ble utført i Kollhellaren, som virkelig er en dramatisk opplevelse etter at du først har passert Lofotens ytterste odde og kommet deg velberga gjennom den beryktede Moskstraumen. Autorisert guide er obligatorisk for å se nærmere på grottas innside, ettersom dette naturligvis er sårbare og høyst vernede kulturminner. Hjelmer er tilgjengelig ved inngangen og lommelykt bør du ikke ta med, ettersom det kun er guidens ene lykt som tillates (masse info om området her).

Et fint besøk. Klikk og bla gjennom bildene. Skoene fra Alfa var knusk tørre inni!
Aqua Lofoten Coast Adventure står for RIB-turen ut til Refsvika. Turen tar borti seks timer, og gir deg en hel masse interessant informasjon om området. Er du ivrig på dykking, kan du kanskje slå to flueri en smekk, ta kontakt med dette ihuga selskapet, som jeg også har skrevet om her og her, så får du deg en tur du aldri glemmer.

Fiskeburgere ...
foggy happy Jekaterina
... med alt tilbehør!
Rett og slett en toppers dag på Lofotens ytterst odde!
Men på turen min (eller, det var snarere jeg som var med på turen deres) var fire litauere - Jekaterina har ventet lenge på bildene i dette innlegget...  :o)   

Takk for turen - super opplevelse!


1 comment:

  1. Artig å se igjen den hula i blogginnlegget ditt. Var der høsten 1993.

    :)

    ReplyDelete