25 March, 2011

Møkkareisejournalistikk

Hurra, vi har fått 24 nye flyruter på én uke, jubles det på VG's reiselivssider, illustrert av et tvillingpar som tilsynelatende hopper av glede i byen Lucca (som ligger i nærheten av Pisa, som har fått "ny" rute). Det er nesten så jeg skammer meg for å spre linken til slikt vås.

Som jeg i flere tidligere bloggposter har gjort klart rede for, er jeg luta lei avisenes servile holdning overfor flyselskapenes pressemeldinger. De trykker "forward" og "videresend" på rubbel og bit fra den kanten, og klarer nå å smøre sammen en tilsynelatende gladnyhet om at vi har en masse nye flyruter å fråtse i, i en tid hvor vi minst av alt bør fly. Jeg antar at VG håper at det gir dem flere annonsekroner for flyreklamene, og at det er den egentlige beveggrunnen bak denne gladsaken, som ved nærmere ettersyn viser seg ikke å være en sak i det hele tatt.

Inne i artikkelen fremgår nemlig at vinterhalvåret brukes til ettersyn av flyene, at det åpenbart er et annerledes behov for ruter når sesongen endres og at selskapene har økt satsing på turisme i forhold til forretningsreiser om sommeren. De forklarer altså det åpenbare, at de aller fleste av disse flyrutene er rene sommerruter, som trafikkerte de samme byene i fjor!

   Ja, det faller nysnø tidlig på vinteren, men vi blåser det ikke opp som en årlig sensasjon at vann plutselig daler ned som snø, gjør vi vel?

Skjerpings!

2 comments:

  1. Hei ! Enig med deg i denne saken. Det er også, slik jeg ser det, alt for lite inspirasjon og kunnskap i mye av VGs (og andres) reisejournalistikk. For min del velger jeg bort disse nettstedene når det kommer til reising.

    ReplyDelete
  2. Jeg er enig med deg. Jeg leser disse artiklene med et kritisk blikk. Er det virkelig en ny rute? Og hva har dette å si for meg, eller for de andre reisende?

    ReplyDelete