30 March, 2011

Tøv i Reiseseksjonen

Jeg elsker å reise og vil gjerne holde meg orientert, men sitter og blir en sur gretten gubbe, misfornøyd og vrang. Hva har skjedd? Jo, avisene har greid det igjen, denne gang var det Aftenpostens tur. Kanskje burde jeg slutte å kommentere slikt, for "Pauls Planet" skal helst være et muntert sted å være, men ærlig talt, hva synes du om følgende (og eneste) reisetips for Sverige:

Husk alltid å rope "skål" når du klinker med glassene.

Dette er en "etiketteregel" som er fin å ha på innerlommen, skal jeg tro ingressen til Simmi Kaur, journalist i Aftenpostens reiseredaksjon. Artikkelen hennes består av regionalt bestemte tips og råd, myntet på deg som vil komme en ny (ny?) kultur nærmere inn på livet.

En artikkel som denne kunne være interessant dersom den tok for seg praktiske tema og påpekte forskjellen mellom land som utøver dem på forskjellige måter. Bordskikk i Chile sammenliknet med Vietnam, Japan og Finnmark, for eksempel. Slik ville vi få innblikk i hvordan kulturer løser samme oppgave på forskjellige måter, og det ville være lærerikt selv for den som ikke har tenkt seg til destinasjonene.
    Heller får vi her servert fragmentert kunnskap som ikke kan brukes til noe. Hvem av oss har vel nytte av opplysninger som at du ikke skal gi bort paraplyer og lommetørklær til forretningsforbindelser i Japan? Og om så er tilfellet, at japanerne er overfølsomme på det området - kan jeg så vennligst få vite hvorfor? Det er kanskje en artig grunn, som faktisk kan lære oss noe om den kulturen.

Mange artikler som bygger på publiseringer av andre tidsskrift (denne kom fra USA Today) ender opp som hverken fugl eller fisk. Innhold som i utgangspunktet var myntet på et annet publikum (USAnere i dette tilfellet) og muligens i sin originale form hadde en helhet som gav mening, blir plukket fra hverandre og servert oss som billig og enkelt nettavisfyll uten snev av redaksjonell tyngde.
    Slikt skjer ikke i sport. Det skjer ikke i utenriksredaksjonen og det skjer jaggu ikke engang på kultursidene, men stebarnet som tross alt haler inn en pen slump annonseinntekter fra reiselivsnæringen - reiseseksjonen - jo den må ta til takke med slikt søl.
    Eller hva synes du om å få vite:
 • Russland: ... gaffelen holdes i venstre hånd og kniven i høyre ...
 • Asia: ... ikke bruk føttene til å peke på ting eller mennesker ...
 • Frankrike: ... ikke snakk om penger (regningen, antar jeg) når du spiser ... 
Kjære reiselivsjournalister. Gjør research og spill på egne praktiske erfaringer. Del deres kunnskap på en inspirerende måte og gjør oss klokere og interesserte i å reise. Dere lever i samme verden som ekspertkommentatorer i sporten og kritikere på teater, og vi som bruker tid på å lese det dere skriver krever at dere har tilstrekkelig respekt for oss og for deres eget fag til at vi ikke kaster vår tid ut av vinduet. Det er nemlig nok godt stoff om verdens fabelaktige utfordringer andre steder.

Vi trenger dere ikke. Men dere trenger oss.

8 comments:

 1. Artig kjære venn at du lar deg inspirere / irritere :) Jeg kjenner ikke alle kulturene det refereres til, men de jeg kjenner er nok litt annerledes enn det artikkelen sier. Har aldri blitt skutt for å be om salt eller pepper i Portugal, ei heller for ikke å ha håndleddet på bordkanten i Russland.... Og i Sverige kan vi jo bare holde kjeft og ta en slurk når vi måtte ønske. Den skålinga er jo bare noe heft ;)

  ReplyDelete
 2. La deg engasjere! Ingenting er verre enn at vi lar slike ting passere ubemerket. Noen kan jo tro på disse "sannhetene"... Kanskje du skulle søke jobb i Aftenposten? Da hadde kanskje jeg også kjøpt avisa ;-)

  ReplyDelete
 3. Mye rart...

  Fikk du foresten med deg at Dagbladet nylig gjorde en greie om aa reise alene? (http://www.dagbladet.no/2011/03/15/tema/reise/singelreiser/15817399/) Det burde du prove :-)

  Dagbladet hadde mest fokus paa organiserte turer for "single", men det har trolig med avisenes behov for aa selge reklame aa gjore ...

  ReplyDelete
 4. Jeg har familie i japan, og har vært der flere ganger, aldri hørt dette om paraplyer og lommetørklær. finner ikke artikkelen du referer til heller forresten, skulle gjerne lest den. Kjempeartig blogg du har, nå skal jeg lese alle innleggene tror jeg, har vært innom din tur med NSB, har noen turer der jeg og, tør aldri det mer!!

  ReplyDelete
 5. Jepp, jepp ... og lille Lars, den linken er fabelaktig ... det er altså en ny trend å reise alene i en gruppe på 20-30 personer! Det får meg til å tenke på en westerfilm hvor solnedgangen er full av ensomme ryttere ... trøste og bære.

  ReplyDelete
 6. Jeg kan jo selvfølgelig søke etter den artikkelen, men tror der stod (leste det selv om det var ørsmå bokstaver) at det var i Kina at det ikke var bra å gi paraplyer og lommetørklær i gave! Kanskje det var derfor jeg aldri har hørt om dette.

  ReplyDelete
 7. oi ... beklager ... en ren forglemmelse ... nå finner dere artikkelen ved å klikke på illustrasjonen, eller "Aftenposten" øverst i teksten. Takk.

  ReplyDelete