27 April, 2011

Reiseseksjonens svadarekord?

Det er på tide å beklage seg over reisejournalistikken igjen. Simmi Kaur i Aftenposten følger opp sin innsats for posten "Møkkareisejournalistikk" og overgår seg selv. Jeg beklager meg jevnlig over at enkle, meningsløse rapporter oversettes og presenteres for å fylle reiseseksjonene i avisene. Det er skrikende mangel på originalt stoff. Hittil har det imidlertid sett ut til at journalistene har forstått det de henter fra andre kilder, så spaltefyllet i det minste er korrekt, om ikke interessant. Originalsakene har også vært ulastelig saklige og lettfordøyelige. Denne gangen vet jeg imidlertid ikke om jeg skal le eller gråte.

Fem byer du bør se...
Aftenpostens overskrift lover oss fem severdige byer, men i teksten fremgår like nedenfor at den ene byen er en ubebodd øygruppe, en annen er en vulkan og en tredje er ... New Zealand! Jeg klager normalt ikke på skrivefeil, men her er det så skrikende slurvearbeid at hverken journalist eller desk kan ha kikket på hva som er skrevet før det gikk på nettet. Middelmådighet ligger langt over dette nivået.

Tromsø og Calcutta er de eneste byene på listen over byer, så jeg ble nysgjerrig på hvordan Rough Guides ellers så edruelige reportere hadde ressonert seg fram til et slik resultat. Umiddelbart ble jeg lettet på deres vegne, ettersom deres overskrift ikke nevner et ord om byer, men formuleringen "five places", som utmerket kan inkludere både ubebodde atoller og ildsprutende fjelltopper.

vel røft av Rough Guides
Ettersom jeg allerede var inne på siden og nylig selv hadde fornøyelsen av å besøke og bejuble Tromsø, studerte jeg begrunnelsen av denne hyllesten. Respekten for Rough Guides forsvant like fort som den kom. Hør bare:
The Tromso Northern Lights Festival, Nordlysfestivalen to the locals, runs roughly from November 21st to January 21st, during which time the city's population swells substantially.
Ikke rart de er imponert! En to måneders festival, med økt befolkning i mesteparten av mørketiden! Hvor i all verden fikk de det i fra? De legger til at dette er et "spesielt spesielt" sted for nordlysbetraktning, ettersom få andre steder på jorda hvor du kan se nordlys (stavet uten stor "N", som ellers er navnet på avisa i nord) er så hyggelige! Det er virkelig en fjær i hatten for Tromsø, som dermed danker ut perler som Fairbanks og Murmansk. Det blir litt som å være verdensmester i skiskyting.

Herved utdeles altså en dobbelt tupp i rumpa til reisejournalister. Dere gjør narr av oss.


god reise,
Paul

3 comments:

 1. Huff!! Skjønner ikke hvorfor det er så vanskelig å få solgt inn freelanse-stoff til reisesider når de opererer på denne måten. "Vi har våre egne reisejournalister" høres jo så profft ut, men er tydelgvis ikke mye verdt...

  Forøvrig veldig artig å følge bloggen din!!

  - Birgit

  ReplyDelete
 2. Virker som om de hr forvekslet "festival" med "mørketid". Den siste finner sted i det nevnte tidsrom. Skal bo her oppe en gang til i den tida. Lyset er fantstisk herlig da. - SiwH

  ReplyDelete
 3. Jeg bor selv i Tromsø og kan opplyse om at festivalen er fra 27.februar til 4.februar i 2012. Altså en uke. Bra du kritiserer. Man må ha opptre nøyaktig (og ikke løynaktig) når man skriver om reisemål.

  ReplyDelete