28 April, 2011

Link til Kairo


Vis større kart
Dette skal være et utgangspunkt for din Kairo-opplevelse, og den er farget av mine interesser og måte å se byen på. Veldig mye av tiden bruker jeg innenfor kartutsnittet du ser her, ref Pauls Kairo. Azhar parken sees som en grønn lunge. De Dødes By ligger til høyre, diagonalt ut av bildet, Darb al Ahmar til venstre og Khan il Khalili sentralt i overkant. En kan vel ganske enkelt si at jeg elsker dette strøket, og det er  de linkene jeg fant glede av. Her har du dem.

Portalen til Wikipaedia gir en voldsom oversikt, med mer stoff enn du noensinne vil trenge.
Answers.com gir en tilsvarende totalpakke på alt fra kameler til revolusjon.

Det er en god ide å lese lokale aviser en periode tid før ankomst:
Cairolive er en avis med kjapp layout.
Al Ahram er hakket mer seriøs i formen, om Egypt og regionen.
Nile-TV fikk mye oppmerksomhet under revolusjonen.

andre artikler:
The Economist har også en artikkelsamling, av litt eldre dato.
Fellesrådet for Afrika gir mer dyptgående artikler med reflektert informasjon.
Life in Modern Cairo er heller ikke helt ny, men sjarmerende lettfattelig om livet i byen.
Cairo: Inside the Megacity tar for seg byutviklingen. Spennende lesning.

turistinformasjon:
Tour Egypt har en imponerende hjemmeside med blogger, artikler og oppskrifter i tillegg til reisetips og info.
Ask Aladdin har også masse bra destinasjonsinfo, men spesielt imponerende er denne lista med essensiell ankomstkunnskap samt utrolig mange formaninger og tips. Litt vel forsiktig, men veldig god!
Egypt.net har også en oversiktlig og informativ side med noen fraseøvelser og interaktiv guide.

Pyramidenes mystikk:
Gizapyramid.com har en side med godbiter som langt på vei dekker ditt behov. Les i hvert fall artikkelen om Kheopspyramidens usedvanligheter.
cheops-pyramide går enda mer i detaljer, og anslår røft at det må ha blitt flyttet en 2,5 tons stein i minuttet, åtte timer om dagen i tjue år, for å få 2500000 steinblokker på plass.
NOVA tilbakeviser New-Age teoriene til Outerworlds om at pyramidene har sin opprinnelse fra en annen sivilisasjon. BBC har sin versjon og et søk på YouTube gir massive resultater.

The Theban Mapping Project er fabelaktig og har ikke noe med pyramidene å gjøre, men dreier seg om kongenes dal i Luxor. Jeg nevner den likevel, bare fordi siden er så imponerende.
Middelhavet var tørt land for 5-6 millioner år siden, det er en annen digresjon som må nevnes. Da var Nildalen en gigantisk cayon, som over årene ble fylt opp med sedimenter fra Nilen. Wisegeek bekrefter dette, det samme gjør et universitet i Florida og Wikipedia.


god reise,
Paul

No comments:

Post a Comment