Læsø er en fotogen øy, som helt endrer uttrykk i løpet av året. Nå i april er snøen forlengst vekk og det gror over alt i naturen, men sommerens horder av turister har ikke veltet inn over disse ganske få kvadratkilometerne. Det er derfor en fin tid for å finne ro til fotografering. Dette galleriet er fanget i påsken 2011, riktignok en sen påske med usedvanlig godt vær.
Jeg kommer til å lage en annen bloggpost med linker til hva du kan foreta deg her på øya. Det er overraskende mange tilbud, slik at ferien ikke behøver bli den totale latskap. Strendene er lange og rene, vannet klart og himmelen har en tendens til å være blåere enn på fastlandet, som du du tydelig ser på dager med god sikt. Fergen fra Fredrikshavn anløper noen ganger om dagen. Den tar halvannen time, og er øyas eneste forbindelse med omverden.
Jeg liker å trille ned i Vesterø Havn, hvor fergen kommer inn. Her ligger det man trenger av ølhull og iskremutsalg, i tillegg til dagligvare og et par forretninger. I havnen er det på langt nær så mange lyseblå fiskekuttere som i min barndom, men desto flere lystseilere om sommeren. Selv om fisket skjer med færre båter enn før, er det viktig for øya. Hummer og sjøkreps er øyas spesialitet, men et besøk på Læsø er ikke fullendt før du har spist rødspette i persillesovs ...
I tillegg til fiskeriet er det mye jordbruk på øya. Jeg er ikke stolt av å si at Læsø produserer mye pels, men det er heldigvis langt flere bønder som har lykkelige kuer og hester gående omkring på jordene, enn det er av dem som holder mink i bur. På flere av gårdene kan du kjøpe deres produkter, se nærmere på dyrene eller leie hester. Det arrangeres turer ut i fascinerende naturområder, tilpasset alle ferdighetsnivå.
Husene er i øvrig i seg selv en attraksjon, ettersom gamle bindingsverksgårder ligger vakkert til. Noen har fremdeles det originale, tykke tangtaket bevart, slike finner man knapt utenfor øya. Det beste eksemplet finner du på Museumsgården i Bangsbo. Den må du kikke på.
Lyset på øya trekker malere til seg og roen er god for forfattere, mens sommerens tilreisende tyskere danner marked for pottemakere og kunsthåndverk. Langs de smale veiene finner du derfor mange skilt som lokker deg inn til gallerier og utstillinger.
Er det en mer aktiv ferie du har i tankene, kan det hende at du kom seilende i egen båt. De to havnene har alle nødvendige fasiliteter. Ellers er det naturligvis mulig å leie sykkel og kajakk, løpe langs strand og skogsveier eller endog spille golf på den så velklingende "Læsø Seaside Golf". Dette latterlige navnet står i stil til en hel del av veinavnene, som er til dels originale. "Langvarigheden" er en av mine favoritter, mens "Linievejen" og "Grusvejen" er svært betegnende for veiens beskaffenhet ...
Læsøboerne selv er ikke planetens mest åpne folk. De er hverken berømt for å tenke nytt eller for å samarbeide godt, seg i mellom. Det er heller ikke spesielt mange av dem, så du skal vel ikke regne med de helt store opplevelser hva gjelder lokalt folkeliv. Du har størst sjanse for å bryte isen dersom du deltar på en av sommerens festivaler, da koker det av folk og flyter over med god mat og drikke.
... hva du enn gjør, så ta med fotoapparatet, og avlegg gjerne Læsø et besøk utenom sommerferien. Opplevelsen er en ganske annen når vinden pisker inn over sandklittene en mørk høstdag. Da skal det ikke mye til å forstå hvor barskt det en gang var, å bo på en lavloftet tanggård ute på heden.
god reise,
Paul
No comments:
Post a Comment