25 April, 2011

Læsø information


Vis større kart

Flekken på kartet er øya Læsø, som består av plantasjer, jordbruksland, hei og mark, samt et stort område sand som veksler mellom vått og tørt. For de fleste vil et opphold på Læsø først og fremst dreie seg om sol, sand og saltvann, men det er temmelig mye  du kan foreta deg. Her følger en samling linker som kan komme til nytte når du skal til øya.


Transport:
Hvis du ikke ankommer med egen båt til Østerby Havn eller Vesterø Havn, og ikke lander med småfly på flyvepladsen, slipper du ikke utenom Læsøfærgen fra Frederikshavn. Dit kommer du lettest fra Norge med Color Line eller Stena Line. Når du først har ankommet, er rutebussen gratis, og den korresponderer med alle fergeavganger.

Generell info:
Læsø Turistbureau er behjelpelige ved alle slags henvendelser.
Læsø kommune deler siste nytt om øya på sin forside, og deler en link til denne flotte turisbrosjyren. De har også en side med total oversikt over overnattingstilbudet på øya, enten du vil ha sommerhus eller vandrehjem.
Læsø Booking gir hjelp til selvhjelp. Planlegg, bestill og betal på nettet.
Lysets Land har en hel masse informasjon på sine sider.
Læsø har også en tilhengerside på Facebook.
Værstasjonen røper alt om forholdet i Vesterø Havn.
Spademanns leksikon gjør det på sin måte ...

Severdigheter:
Læsø Museums hjemmeside har blant annet informasjon om den unike Museumsgården, fiskekutteren Ellen og aktuelle kulturelle arrangement.
Saltsyderiet er verdt et besøk. Her lages det havsalt på gammelt vis, og kvaliteten er super (artikkel om det hvite gull).
Læsøtårnet har ingen link - det taler for seg selv - i Byrum. Adgang kr. 10 for voksne  :)
Læsø Uldstue fører jeg opp som severdighet. Her lages mye av ull, men la meg superreklamere for  dynene! Hjemme i Oslo sover jeg over og under slike ulldyner, med ditto ullpute. Ull fra lykkelige sauer er suverent å foretrekke framfor skamplukka høns - anbefales!!

Utflukter:
Rønnerbussen er ikke en buss, men en traktor med henger. Krabb oppi, og bli med på en fire timers tur ut på Rønnerne syd for Læsø. Fabelaktig på en solskinnsdag! Alternativt kan du velge hest foran vogna, da skal du til Krobækgaard.
Seadog tar deg med for å kikke på sel nær Nordre Rønner, for å fiske eller for å studere det blå rev, den går ut fra både Østerby og Vesterø Havn.

Aktiviteter:
Sykkelutleie finner du flere steder på øya, helt klart den smarteste måten å komme runt på! Jarvis Cykler i Vesterø Havn har det beste utvalget.
Kajakker kan du leie flere steder, forhør deg i Turistbureauet.
Rideturer arrangeres fra Krogbækgaard - som jeg gjerne anbefaler - samt fra Rimmensgård, Rønnergården og Fædrelandet .
Læsø Kite Klub ønsker etter eget utsagn å sette Læsø på Kitekartet, og arrangerer camp i uke 39.
Det er gode forhold for dykking, både på rev og til vrak. Sjekk Zappdivers.
Ta med kikkert og fuglebok og studer fuglelivet på øya.
Gå på ravtur ...
Læsø Seaside Golf Club byr på en 18 hulls bane av høy standard, den er blant Danmarks beste.
Læsø Maraton arrangeres hver sommer.

Behandling og fasadepynt:
Læsø Kur er en heftig satsing på velvære, i en ombygd kirke i Vesterø Havn. Ellers kan du bli knadd og dybdemassert av Lone, salt- og sukkerpeelet, thermoinnpakket, alge-, parafin-, ionozon- eller mudderbadet hos Elly og Jeanette, kroppsmassert, Reikihealet, kinesologifisert og zoneterapert hos Gitte eller du kan ta en total overflatebehandling av min kusine Solveig. Om det skulle være rynker igjen kan du kjøpe dermatologisk anbefalt saltvann på tube, og andre kremer, oljer, såper og ymse fra Morgenfruerne. Alle produkter er fulle av forskjønnende Læsø-natur, og selges bl.a. på saltsyderiet, i Storhaven og i Havstokken.

Andre nytelser og arrangementer:
Havets dag skjer sist i juni i Vesterø Havn. Mye godt!
Kaifesten sent i juli skaper glede, fyll og spetakkel - og gir penger i kassa til Boldklubben!
Jomfruhummerfestivalen er som du vel gjetter, fråtsing i hummer og delikat sjøsnadder. Den foregår i Østerby tidlig i august.
Læsø Bryghus er stolte av sitt øl, og har nå også en pub.

Kunst og håndverk finnes i store mengder. Jeg anbefaler Anne Julies pibe og Storhaven for barna.  Linken fører til oversikten i Lysets Land, den gir en god pekepinn. Et ravsmykke vil være et originalt minne fra øya, ekte Læsø-rav anbefaler jeg at du spør etter hos den strandelskende frue i Havstokken i Østerby Havn, og i Gamle Østerby.

Til sist vil jeg oppfordre til å lese om øyas tilblivelse og historie. Museumsforeningen har gitt ut masse spennede stoff, og oppholdet ditt blir enda flottere med kunnskap om hvor unik Læsø faktisk er.

Det er godt å være turist på Læsø ...

No comments:

Post a Comment