23 April, 2011

Læsø har ekte hav-rav!

Rav er forstenet harpiks som har brukt titalls millioner år på sin utvikling. Å lete etter rav er en lidenskap og hobby hos en gruppe fanatikere som trosser søvnbehov og harde klimatiske værfenomen.
    Den store hemmelighet går ut på å være først ute på rett plass. Nå kan det graves og spyles opp i store mengder i Polen og de baltiske land, men de aller beste stykkene - med det flotteste fargespillet og den høyeste renheten - den skylles opp på strendene i Danmark. Selv har jeg i Tyrkia på halvannen meters avstand fått skryt fra en ravselger på markedet, som så at det jeg hadde i kjede rundt halsen var hans produkter langt overlegent!

Pinner og kull
Det er snakk om å være heldig med havstrømmer og bunnforhold. Etter en god høststorm kommer en masse spenndende partikler inn på stranden, små pinner (kalt ravpinner) og stykker av kull er tegn på at materiale med ravets tetthet skylles opp.
Nevø Kaspers lykkelige rav.
    Bølgene som slår inn på stranden sorterer stein, skjell, tang og kvas etter massetettehet, og da rav er vesentlig lettere enn stein, skylles det ikke inn med småstein av samme størrelse. Er du i tvil om du har funnet ekte vare, kan du forsøke å  "klikke" det mot tennene. Det skal da lyde mer som plast enn som glass. Skjønt ... selv om du ved utallige tilfeller forgjeves bøyer deg  etter brune glasskår, gule skjellbiter og våte tangblærer, vil du de fleste gangene du bøyer deg etter et ekte stykke havrav ikke være i tvil. Det lyser mot deg som en unik og vakker gave.

De fleste ganger er du slett ikke i tvil - dette kan ikke være annet enn ekte Læsørav!
Fargen på ravet går fra mørk cognac til melkevit, i alle sjatteringer. Det kan inneholde ubestemmelige partikler av sand etc (i min familie omtalt som "møgrav") eller i svært sjeldne tilfeller frø, pollen eller endog insekter. Vi plukker alt vi ser, selv de aller latterligste minste stykker, som vi med et snev av påtatt forakt omtaler som "turistrav", ettersom vi naturligvis jakter på de større stykkene.
Jeg samler mitt i munnen ...
     Å komme hjem til en gammel læsøsk ravsamler og se hva som befinner seg i fiskekassene under sengen kan gjøre enhver ravelsker svimmel. De forteller at man i læsøgårdene i tidligere tider benyttet ravet som brensel, ettersom dette oljeproduktet har høyt energiinnhold. Det er til å bli søvnløs av. Normalt er ikke stykkene større enn at de kan samles i en fyrstikkeske. Selv foretrekker jeg å legge dem under leppen. Ravet har i mange kulturer blitt benyttet i medisinen og som beskyttelse mot det onde, så jeg vil nok ikke ha vondt av å svelge et stykke i ny og ne ...

Hver klump har sin historie, sin flotte naturopplevelse, sin store glede.
Ravheksen
Rav omtales med en blanding av spøk og alvor, men alltid med respekt. Vi liker å si at "ravheksen" er der ute og fordeler godene. Hvis du er tålmodig, står tidlig opp og virkelig, virkelig vil glede deg over å være den som ser morgenens første stråler gjennomskinne en gylden klump, så skal du se at hun smiler til deg. Mirakuløst plasserer hun sin skatt for dine føtter, liggende på sort tang eller kanskje helt alene på ren sand, ulik alle andre men samtidig umiskjennelig. Det merkelige er at andre kan ha gått rett forbi uten å få øye på det, tilsynelatende blindet av magien fra havet...

... tusenvis av bittesmå stykker "turistrav" ... som også må verdsettes!  ;o)

No comments:

Post a Comment