04 February, 2012

nonsensjournalistikk

Det er lenge siden at jeg beklaget meg over reisejournalistikk. Jeg har i tidligere innlegg ynket meg over svada, tøv, møkk og krise. At det nå er en stund siden, har mer å gjøre med at det ikke skrives særlig mye i den kategorien enn at nivået har gått rette veien. Iblant er det naturligvis noe som virkelig er bra, men I dag kom en riktig perle av et eksempel på elendighet. Det er nesten unødvendig å kommentere. La meg bare komme med noen sitat, så kan du selv mene det du vil. Overskriften er "Hit reiser de unge på ferie". Les artikkelen hvis du mistenker at utdragene er revet ut av en fortreffelig sammenheng, og fascinerende lesning er det så uomtvistelig:
"India, Afrika, Sør- og Mellom- Amerika, Bali og Filippinene. Alle er hete reisemål for unge som vil på eventyr. Men også de litt mer etablerte reisemålene, som for eksempel Thailand, Kambodsja, Vietnam, Laos eller Australia, er ifølge reiseekspertene også populære."
OK, da er det omtrent bare Canada og Kina som ikke er nevnt. Det må kalles en helgardering. For å se mer spesifikt på reisemålene spesifiseres:
"- Den klassiske ruten hvor man lander i Bangkok og tar seg videre derfra til land som Laos, Kambodsja og Vietnam, har vært og er fremdeles svært populær (...) Reiser langs kysten av Australia er fortsatt populære (...) Fremdeles reiser mange til Sør- og Mellom- Amerika, gjerne med ankomst i Mexico. Machu Picchu er også populært."
Sol med mulighet for byger, for å si det på meteorologspråket. Helt vissvass. Fra Kilroy får vi følgende velformulerte gullkorn:
"- Rutene og reisemålene som var ”hotte” for 10 år siden, er fortsatt det i dag, sier han. Han forteller at det ikke nødvendigvis er nye steder som blir oppdaget, men at flere oppdager dem."
 En interessant faktabit dukker opp et stykke nede i artikkelen:
"-Folk flest er også opptatt av å dra til steder de har hørt om (...)"
Og mot slutten en interessant betraktning om landet Afrika, med en liten advarende pekefinger:
"-Gosain forteller at de stadig får forespørsler om reiser på egen hånd i Afrika, men forteller at store deler av landet er vanskelig og lite tilrettelagt for å reise rundt alene. Dette er ikke noe de anbefaler."
Da er det på tide å si takk for seg for denne gang. Alt tyder på at redaksjonen allerede er besatt av ferievikarer.

God reise.


1 comment: