Interrail er luksus. Tog er fortid og framtid på én gang, med en interessant tilstedeværelse i øyeblikket. Jeg har vært på flere turer, og har nå fått spørsmål fra Rikke, som var elev ved Borg Folkehøyskole i fjor, hvor jeg presenterte foredraget mitt:
Jeg og ei venninne tenkte oss på en aldri så liten interrail til sommern, og jeg tenkte da kanskje du kunne gi oss noen råd og tips om hvordan å bruke minst mulig med penger, få kontakt med mennesker og oppleve Europa på best mulig måte. Det hadde vært helt supert altså:)
Klem fra Rikke;)
|
NATO-train in Pristina, Kosovo |
OK, Rikke ... dette kan det skrives bøker om (
Med Tog, Sykkel og Kajakk), men jeg skal gjøre mitt beste. Interrail er fett. Du skal planlegge og gjennomføre en reise som skal være morsom og lærerik, utfordrende og fri. Det er det som er bra med den billetten, du kan være spontan og vill, på en noenlunde trygg måte. egentlig behøver du ikke å planlegge i det hele tatt. Jeg tar nå utgangspunkt i at du har stramt budsjett – jo mer penger du har, jo mer vil du legge igjen på restauranter og hoteller – men min erfaring er at opplevelsen ikke nødvendigvis blir bedre av det – ofte tvert imot!
PLANLEGG: / reiseruten:
Glem alt du har hørt om interrail, og snu Europakartet på hodet. Visk ut stedsnavnene og grensene, men la musepekeren klikke på plasser du ikke visste fantes. Har du vært på Sicilia eller i Baskerland? Hva med Brest? Det kan fort bli et slikt sted som kan komme til å gi deg din største opplevelse. På
dette flotte kartet (du kan lagre det på smarttelefonen) eller det litt kjipere kartet i
interrailbrosjyra kan du drømme deg bort. Dersom du vil være spontan uten å være helt gal, vil du se at Brest og Paris hører sammen, Baskerland og Madrid matcher og Sicilia og Roma lar seg kombinere. Da får du i pose og sekk. Berømt storby med alt du må ønske av shopping og monumenter, pluss det ekte kuriøse livet i provinsen. Det er også en super nett-tjeneste, et must for å finne togavganger, bruk
SCOTTY!
|
click this photo! (old East German carriage) |
informasjon & guidebøker:
Jeg er ingen stor fan av tunge reiseguider. Jeg sier ikke at de ikke er nyttige, men jeg ender alltid opp med å skjære dem istykker så jeg ikke drasser på unyttig informasjon. Ditt behov avhenger av om du foretrekker å være trygg ved å følge de samme anbefalinger som alle andre, eller om du stoler på at ting sikkert ordner seg på en eller annen måte.
De originale historiene kommer selvsagt når du bruker metode nummer to. Du har sannsynligvis ikke mer enn en måned til rådighet, så du kan uansett ikke se alt. Hygg deg derfor gjennom turen uten å ha en kilometerlang sjekkliste av severdigheter og forhåndsbookede herberg. Snakk med andre loffere på toget og spør lokale folk, de blir glade og stolte over å kunne hjelpe, og turen blir langt mer interessant.
Du har sikkert enkelt ting du har drømt å se siden du sluttet med bleier. Studer disse før under og etter turen - så er du garantert valuta for pengene. Alt annet blir ren bonus! Forskjellige forum, for eksempel
interrail.net, gir bra tips og du kan lese om detaljer for hvert land hos
interrail.com.
|
På tur inn i Øst-Europa |
reisefølge:
Å reise sammen med noen er en god måte å finne ut av deg selv, dine intimsoner og din toleranse på, samtidig som du finner ut mye om forholdet til din venn eller kjæreste. Min første og siste reise planlagt med reisefølge var interrailen for omtrent 25 år siden. Det var også første og siste gang jeg kranglet med ham som fremdeles er min nærmeste venn – men folk er forskjellige. Det kan føles tryggere å være to, men gi hverandre luft når det trengs. Er dere tre eller flere kan det være lurt å skille lag av og til, og heller møtes igjen etter noen dager. Uansett er det dumt å være forpliktet til å holde sammen.
OVERNATTING:
I Paris har jeg overnattet i et slitent hotell i Montmartre, i en park og på en campingplass, i tillegg til hjemme hos folk. Mulighetene er enorme. Et par ganger er jeg loset inn i tvilsomme lokaler for hjemløse, når lokale myndigheter ikke visste hva de skulle ta seg til med meg. Overnattingene har utvilsomt største potensial for budsjettkutt.
/ telt: Det finnes mange supre små telt som ikke veier stort. De gir deg en fenomenal frihet til å vandre i vei eller tillate deg å spørre om du kan campe i folks hager, gårdsplasser, garasjer, låver, utmark eller innmark. Telt som står av seg selv er suverene, de fungerer også på parkeringsplasser. Hvis dere er to eller flere i lag, bærer den sterkeste, så utligner dere litt av styrkeforskjellen og alle blir like utmattet.
/ tog: Det går alltid et tog – altså også om natten. De fleste storbyer i Europa er knyttet til de fleste omliggende storbyer med nattog. Ulempen er at du ikke kan se stort ut av vinduene fordi det er mørkt og du sover, men fordelen er at søvnen er gratis og du sparer masse tid. Dessuten er det godt å sove på tog, i hvert fall om du er heldig å få en avlukket kupe nesten for deg selv, eller spanderer på deg plass i sovevogna. På en del stasjoner er det dessuten lov å sove innendørs, under rimelig sikkerhet, så underlag og sovepose må med i sekken.
/ herberg og hotell: Noen later til å tro at jeg hater slik overnatting, men det er helt feil. Det kan være veldig allright å mingle med ryggsekkturister fra hele verden, etter at du har flakket omkring på egen hånd en stund. Søk på nettet etter billig overnatting. Er du i Kroatia velger du en av de omsorgsfulle gamle damene som leier ut rom, ellers kan du spørre i turistinformasjonen på stasjonen.
Det kan også hende at du har lyst å slå på stortromma, etter å ha tynt budsjettet på andre fronter. Det kan være skikkelig digg med et luksuriøst hotellopphold. Da er internett din beste venn. Hvis du er ute i god tid, og søker på det enkelte hotell, kan du gjøre superdealer. Jeg har blitt oppgradert til suite uten tillegg i pris, fått gratis netter og sterkt rabatterte priser. Det er en jakt som tar litt tid, men er verdt det. Det finnes også noen interessante websider som formidler uspesifiserte overnattinger. Du blir kjent med standard og bydel, men ikke hvilket hotell. Dette gjør at hotellene kan fylle ledig kapasitet uten å skade seg selv. Jeg brukte
hotwire med stor success i Praha. Vær imidlertid forsiktig med å reservere for mange netter på forhånd det kan jo hende at du ombestemmer deg underveis ...
/ Couch Surfing: Dette MÅ du se nærmere på. Les
dette blogginnlegget og ta imot noen gjester hjemme hos deg selv før du legger i vei.
|
OK ... dette er ikke et alternativ med interrail-billetten din, men slik er livet i Bolivia. |
BESPARELSER:
Hva er du ute etter? Komfort, party og storby eller lavbudsjett, loffing og menneskemøter? Forskjellige aktiviteter har forskjellig pris.
- Finn ut hvilken interrail-billett som passer til deg, det er ikke sikker du ønsker mer enn to-tre land.
- Ta med telt, underlag og sovepose!
- En miniprimus tar knapt plass, og tilbereder billige råvarer fra nærmeste supermarked.
- I mange ferskvareavdelinger kan du få dem til å lage kjempesupre, selkomponere bagetter for deg, til en brøkdel av prisen til en kafe.
- Drikkevann (og vin) kjøper du på store, ikke små, flasker.
- Treningssente har ofte gratis prøvetimer, om du her krefter igjen.
- Bakerier og kafeer selger eller gir bort snadder nær stengetid (de kan være glad for å slippe å kaste god mat).
- Sjekk om lokal transport omfattes av interrailbilletten (som "S-Bahn" i Berlin).
- Plukk opp en "hva skjer i ..." guide fra turistinformasjonen og se etter gratis arrangement etter rabatterte dager på museum og severdigheter.
- Offisielle åpninger og premierefester byr ofte på champagne og kanapeer.
- Du kan gjenomføre full kropps- og klesvask i marmormgivelser på toalettet i fine restauranter / hoteller.
- Det er "lov" å gå på mais-, potet-, drue-, eple- og appelsinslang hvis du ikke stjeler mer enn det du må og det som du behøver.
- Hvis du virkelig er hard-core, kan du utforske fenomenet "dumpster-diving", som er en helt egen kultur, en etisk og miljømessig perle: prøv allthingsfrugal, dumpsterdivingsecrets eller thelivingweb. Fenomenet forklares i videoen (ikke min):
Har du flere forslag og ideer, så kom med dem nedenfor. Denne posten vil følges opp i løpet av ikke så lenge, med svar på andre del av Rikkes spørsmål, dette med menneskekontakt - en kunst som fortjener bedre enn å avspises med et avsnitt eller to. Jeg vil også poste en
pakkeliste for interrailere – noe må med, mens annet med fordel kan forbli hjemme ... :o)